maanantai 22. huhtikuuta 2013

Parisuhteen kymmenottelu



Jos parisuhde olisi urheilulaji, olisi se olympialaisten kymmenottelu. Treenaus ja lämmittelyt ovat se ihana vaihe ennen ottelun alkua, se ihana epätodellinen rakastumisen vaihe, ennen todellisuuden alkua. Samalla tavalla kuin suurin osa urheilijoista ei koskaan riko edes olympialaisten b-rajaa, suurin osa parisuhteista hiipuu rakastumisvaiheen päätökseen. Vatsan perhoset hiipuvat eikä suhde toimi arjessa.
Kuva SUL
Aivan kuten menestyvillä urheilijoilla, täytyy pareilla olla halua ja tahtoa mennä sisulla eteenpäin. Periaatteessa emme voi odottaa keneltäkään enempää kuin oma paras, mutta aivan kuten olympiavoittajien, täytyy parisuhteen voittajienkin joskus ylittää kaikki omat rajansa. Siksi siis sanomme tahdon emmekä haluan. Suomalaisille sisukkuuden pitäisi olla helppoa, mutta kyllä parisuhteissa annetaan periksi kovin helpolla tai toisena ääripäänä vedetään sitten aseet  esille kun ei osata luovuttaa.
Kymmenottelun ensimmäisenä päivänä ensimmäinen laji on 100 m juoksu, tosin naiset, jotka arvokisoissa kilpailevat seitsenottelua, juoksevat satasen aitojen kanssa. Tämä pikainen pyrähdys on kuin se parisuhteen alkuleimahdus, vain nopeat elävät. Kymmenottelussa miehillä toisena lajina on pituushyppy, eli vertaisin sitä parisuhteessa ensimmäiseen venymisen paikkaan. Siihen, että oppii ensimmäisen kerran asettamaan toisen itsensä edelle ja antamaan periksi. Naisten kymmenottelu jatkuu kiekonheitolla, seitsenottelussa kakkoslajina on korkeushyppy. Kiekonheitto kenties kompensoi ensimmäistä riitaa, sitä missä kenties lautanen saa kyytiä, korkeushyppy symbolisoi jonkin uuden kynnyksen ylittämistä. Uusi taso voidaan suhteen alkutaipaleella saavuttaa positiivisesti tai yltää uuteen ilkeilyn maksimointiin.
Sekä naisten seitsenottelun että miesten kymmenottelun kolmas laji on kuulantyöntö, mikä voisi mielestäni hyvinkin symbolisoida esikoisen syntymää. Lapsiperheeksi muuttuminen heiluttaa takuulla parisuhdetta, joskin myös voi tehdä siitä entistäkin tiiviimmän ja täydentää onnea. Naisten kymmenottelun kolmas laji on seiväshyppy, mikä kertonee siitä, että äitiys raskauksineen ja synnytyksineen on naiselle aina riski ja seiväshyppy kuvastaa tätä riskinottoa.
Kymmenottelun neljäntenä lajina miehet hyppäävät korkeutta ja naiset heittävät keihästä, seitsenottelun ensimmäisen päivän päätöslajina on puolestaan 200 metrin juoksu. Parisuhteessa ihminen ei saa unohtaa itseään, kavereitaan, harrastuksiaan ja omia muita tarpeitaan. Nämä eri suuntiin suuntautuvat lajit kuvaavat mielestäni hyvin sitä, että hyvin toimivassa parisuhteessa on muutakin elämää kuin kahdestaan nyhjäämistä ja keskinäinen luottamus on joskus rakkauden suurin ilmentymä.
Kymmenottelun ensimmäisen päivän päätöslajina on 400 metrin juoksu. Enää ei juosta pikamatkaa parisuhteessakaan. Yhteiset päämäärät, suunnitelmat ja haaveet pitävät parisuhteen elävänä. Kun yhteiset tavoitteet asetetaan hieman pidemmälle, ne lujittavat suhdetta, erityisesti kun tavoitteet saavutetaan yhdessä.
Toisen kilpailupäivän avaa aitajuoksu. Aidat ovat niitä pieniä esteitä ja vastoinkäymisiä, joista pariskuntien tulee päästä yli. Välistä kompuroidaan, mutta aina voi nousta ylös ja jatkaa matkaa. Se, että matka tehdään yhdessä voi tarkoittaa, että toinen voi auttaa kompuroivan puolison ylös. Seitsenottelun viides laji on pituushyppy, mikä muistuttaa jälleen kerran venymisestä. Kun elämässä on niitä vastoinkäymisiä, niitä ikäviä arkipäiväisiä esteitä venymistä tarvitaan uudestaan ja uudestaan.
Miesten kymmenottelu jatkuu kiekonheitolla, seiväshypyllä ja keihäänheitolla. Naiset hyppäävät pituutta, työntävät kuulaa ja hyppäävät korkeutta. Seitsenottelun kuudes laji on niin ikään keihäänheitto. Parisuhde on parhaimmillaan monipuolista ja moniulotteista.  Toisaalta negatiivisesti ajateltuna lajit voivat hyvinkin symbolisoida jatkuvaa venymistä jokaiseen ilman suuntaan.
Seitsenottelu päättyy 800 metrin ja kymmenottelut 1500 metrin juoksuun. Parisuhde on parhaimmillaan ja pahimmillaan aina pitkän matkan juoksu, joku voisi sanoa jopa maraton. Joskus parisuhteen pitkäkin matka loppuu kesken, maaliin saavutaan väärässä järjestyksessä tai liian aikaisin. Toisinaan matka voi kisauupuneena tuntua liian pitkältä, halutaan luovuttaa kesken matkan. Muistettavaa on kuitenkin, että jokainen laji on tärkeä. Jos jokin osa jää heikolle suoritukselle se voi tarkoittaa pelin keskeytymistä. Jokainen kuitenkin haluaa tehdä aina parhaansa, niin kymmen- ja seitsenotteluissa kuin parisuhteessakin. Todellisuudessa parisuhteessa lajien kirjo on lukematon ja yllättää aina uudelleen. Useimpia lajeja varten ei voi edes harjoitella tai valmentautua, ne tulevat täysin puskista. Selviytyjiä ovat ne, joilla on tahto haluta. Rakkaudesta on apua, mutta ilman tahtoa ei ehkä päästä maaliin asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa