torstai 7. helmikuuta 2013

Lorem Ipsum

Kun viestintä-, markkinointi- tai jokin muu trendikäs firma laatii leiskoja eli layoutteja eli hahmotelmia tai suunnitelmia jostakin tekeleestään, korvataan teksti usein latinankielisellä lorem ipsum tekstillä. Ärsyttävää. Eikö siihen voisi ennemmin kirjoittaa vaikka siansaksaa tai tehdä kymmensormijärjestelmäharjoitteita, niitä joita hakattiin konekirjoitustunnilla joskus 80-luvulla. asdf jklö asdf jklö ja niin edelleen.

Minusta, ammattisihteeristä, on outoa, ettei peruskoulussa voida opettaa nykyään kaikille pakollisesti kymmensormijärjestelmän käyttöä. Kyllähän siinä säästettäisiin rutkasti rahaa ja henkilötyövuosia kun lähes kaikki nykyään kuitenkin näitä näppäimistöjä hakkaavat työkseen. Facebookissa ja mesessä kirjoittaminen ainakin sujuisi sukkelammin niiltäkin, jotka eivät ansaintamielessä paukuta näppistä. Oikeasti siitä olisi kaikille hyötyä. Jatkokurssilla voitaisiin sitten opetella numeronäppäinten käyttö, sekin helpottaa kummasti esimerkiksi laskun pitkien viitteiden syöttämistä nettipankissa.

Osaan ihan hyvin englantia ja pidän englanninkielestä. Puhun, luen ja kuuntelen englantia erittäin mielelläni. En kuitenkaan tykkää siitä kun ihmiset ovat olevinaan trendikkäitä, ammattitaitoisia tai vakuuttavia tunkemalla englanninkielistä sanastoa joka rakoseen puhuessaan suomea. Ei tipu minulta pisteitä, minulla nousee heti iho kananlihalle ja tekee mieli huutaa bingo! Deadline, layout, workshop, manager, benchmarking, guideline jne jne. Kyse ei ole siis siitä, etten ymmärtäisi vaan siitä, että kaikille näillekin sanoille on olemassa ihan hyvät suomenkieliset vastineet, ne eivät mukamas vaan ole niin seksikkäitä tai myyviä. Pyh. Ehkä jonakin päivänä, kun joku lipevä tyyppi esiintyy heruttaen roimasti oman alansa tärkeitä sanoja ja antaa erehdyksissään luvan  lopuksi esittää kysymyksiä, kysyn häneltä näitä sanoja suomeksi. Tai vaihtoehtoisesti esitän hänelle jonkin tosi pitkän ja kimurantin kysymyksen englanniksi viljellen hänen sanojaan ja takuulla esitän kysymyksen niin nopeasti ettei tyypillä ole mitään mahdollisuutta saada kysymyksestäni mitään selvää. Siis jonakin päivänä, olkaahan kaiken maailman konsultit, konsulentit ja konsulaatit varpaillanne, teitä on nyt varoitettu!

Luin hiljan siitä, miten nykyisessä maailmassa politiikassa menestyvät itseasiassa parhaiten ne ihmiset, joiden osaamisen ydin ei olekaan asioissa vaan esiintymisessä. Parhaiten menestyvät poliitikot osaavat median tenteissä ja haastatteluissa esiintyä vakuuttavasti. He eivät välttämättä osaa neljässä sekuntissa sanoa sitä mitä äänestäjät haluavat kuulla, mutta heidän olemuksensa herättää luottamusta. Eli siis pahimmillaan poliittikko on mestari antamaan tyhjiä, mutta uskottavan oloisia lausuntoja. On tärkeämpi näyttää hyvältä kuin oikeasti olla innokas hoitamaan kansakunnan asioita. Entäpä maailman suuret johtajat, ovatko hekin vain näyttäviä hahmoja, jotka viimeisessä vaalitentissä saavat valmiiksi opeteltujen väittämiensä tueksi korvanappiinsa vasta-argumentit terävä-älyiseltä avustajatiimiltään? Rahalla tunnetusti saa, mutta kuinka tuotteistettuja politiikkomme oikeasti ovat. Ainakin haluaisin uskoa, että Suomessa eduskuntaan voi päästä vielä ihan oikeasti osaaviakin ihmisiä, niitä joilla on aito halu yrittää tehdä maastamme parempaa tai edes säilyttää saavutettu taso.












2 kommenttia:

  1. Lorem ipsumhan on vaan työkalu. Itseasiassa se on löytynyt jo aikoja InDesignista automaattisena (fill with palceholder text), tosin sinä se ei enää ole lorem ipsumia. Loren ipsumia ammatikseen käyttävillä on uskoakseni tyystin toisenlaiset aikataulupaineet kuin vaikkapa tämän blogin kirjoittajalla (ihan mutuna heitän tässä), joten ei kellään ole aikaa tehdä mitään kymmensormiharjoituksia. Mutta jos toimit kyseisten firmojen tilaajana, voit vaikka sopparissa velvoittaa tekijää käyttää lorem ipsumin sijaan tätä: http://blokkfont.com/ :)

    VastaaPoista
  2. Auts... olenkos onnistunut ärsyttämään sinua :) no ei ollut tarkoitus. Huumorimielellä olen liikenteessä ja väännän asiaa asian vierestäkin. Jotain ehkä tiedän noista aikataulupaineista minäkin vaikken lorem ipsumia ammatikseni käytäkään, annetaan siis anteeksi niille jotka paineessa joutuvat käyttämään loremia, joka nyt siis työkaluksi voidaan luokitella. Hauska linkki tuo laittamasi - arvostan sitä asiakkaana joka ei ymmärrä latinaa muutamaa kuolematonta heittoa enempää. :D

    VastaaPoista

Sana on vapaa