sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Jännitystä Elämään



Onko arkesi tylsää? Tässä muutamia vinkkejä, miten elämäsi muuttuu ainakin hetkittäin jännittävämmäksi.

Mietoa, lähes leppoisaa pikku jännitystä kaipaavat voivat aloittaa vaikkapa siitä, että jättävät herätyskellon iltaisin virittämättä ja luottavat sisäiseen tiukuunsa. Melko varmasti yöstä tulee sekava, nukut pätkissä ja nouset todennäköisesti sängystä ainakin tuntia normaalia aikaisemmin. Lisäjännitystä saat, jos ajoitat tämän kokemuksen jotakin tärkeää päivää edeltävälle yölle, kun aamulla pitäisi lähteä vaikkapa matkalle ja liput on varattu tiettyyn junaan.

Astetta enemmän hikoiluttaa jos varaat itsellesi ajan johonkin lääketieteelliseen tai kosmeettiseen toimenpiteeseen. Jollekin jo verikokeeseen meno voi olla jännittävää, mutta vatsalaukun- tai peräsuolentähystys, hampaanpoisto tai juurihoito, brasilialainen vahaus tai kemiallinen ihonpuhdistus saavat takuulla valtaosalla jopa vatsan sekaisin. Vielä tuskallisempaa on laboratoriotestien tulosten jännittäminen, puhumattakaan joutumisesta leikkaussalin asiakkaaksi.

Itse inhoan edelleen pimeää. Monet lapset pelkäävät pimeää ja väitän, että harva aikuinenkaan siitä nauttii. Pimeä katu tai vaikkapa autohalli on mielestäni karmea paikka, mielessä vilkkuvat kaikki kamalat dekkarit ja elokuvat missä joku seuraa pimeässä ja hyökkää kimppuun pahoin seurauksin. Myös pururadat voivat olla kamalia, erityisesti sellaiset jotka kiemurtelevat metsän keskellä (ei todellakaan tarvitse olla edes hämärää). Pienikin risahdus metsässä tai linnun pyrähdys editse ja sydän ottaa kierroksia. Olen tosin lapsena törmännyt muutaman kerran housut kintussa seisovaan mieheen pururadalla tai koulumatkalla – tämä lienee traumatisoinut minut. En muuten koskaan ole kuullut kenenkään törmänneen pururadalla ryntäitään tai muita sulojaan esittelevään naiseen? Pimeysjännitystä voi hakea näin syksyllä tietysti myös tienpiennarlenkillä tummissa vaatteissa ja ilman heijastimia.

Erilaiset tee-se-itse projektit ovat paitsi ammattilaistyötä edullisempia, myös jännitystä tarjoavia kokemuksia. Tässäkin kategoriassa voi ensin aloitella kevyesti kutkuttavilla tempuilla ja kun niistä ei enää saa haluamaansa potkua voi pikkuhiljaa laajentaa ja monimutkaistaa operaatioitaan. Aloittaa voi vaikkapa hiusten kotivärjäyksellä ja permantoinnilla, välivaiheessa voi edetä tapetointiin ja maalaukseen, tyhmimmät yrittävät hoidella itse esimerkiksi metsurin ja sähkömiehen hommat.

Viime aikoina olen saanut nauttia reistailevan laitteen suomasta jännityksestä. Autoni on satunnaisesti kieltäytynyt jatkamasta matkaa muutaman minuutin hyvin sujuneen ajelun jälkeen. Erityisesti risteyksissä autollani on rohkeus pettänyt. Minun on pitänyt siinä sitten keskellä risteystä, naama punaisena ja selkä hikisenä, kohdata kanssa-autoilijoiden iva ja raivo. Tässä kohdin maailma on vielä naiskuljettajille ikävämpi kuin miehille. Naiskuljettajathan aina lehtikirjoituksissakin ajavat tietoisesti kolareita, kun mieskuljettajien autot usein tuntemattomista syistä ajautuivat ojaan tai vastaantulijoiden kaistalle. Samalla oletuksella naiskuljettaja on tumpeloinut ratissa kun auto sammuu risteyksessä, harvalle tulee mieleen, että vika voi oikeasti olla autossa. Ikävää oli käydä varaamassa aika korjauksellekin. Kun osaa vaan selittää miten auto toimii tai siis tässä tapauksessa ei toimi, osaamatta käyttää auton osien hienoja nimiä ja autoteknistä slangia.
 
Todella teflonisille tyypeille, joille edes tapaturma-alteimmat harrasteet eivät enää nostata adrenaliinia, voisi enää kai suositella täydellisesti väärään paikkaan joutumista väärään aikaan. Perinteinen värikkäiden adjektiivien vaihto rotevan kaverin kanssa pikkutunneilla nakkikioskilla toiminee aina. Eksoottiset ruokakokeilut vaikkapa tavaratalon roskiksesta dyykatuilla antimilla voisi myös olla jännittävää, siinä missä suojaamaton seksi, internetistä tilatut lääkkeet, tuntemattomat sienet ja marjat sekä erilaiset käärmeet ja hämähäkit lemmikkeinäkin.

Minulle riittävät kuitenkin ihan kesyt jännikkeet. Riittää, että laitan rullaluistimet kotona jalkaan (ei tarvitse edes mennä ulos ovesta) tai erehdyn lupaamaan puhua julkisella paikalla. Kun nämä sujuvat voi ehkä laskea jarruttelematta hiihtoladun korkeimman mäen alas tai laulaa julkisesti karaokessa tai mennä niiden rullaluistimien kanssa ulos ovesta.

1 kommentti:

Sana on vapaa